Gratis bezorgd in nederland vanaf €100,- 

Persoonlijke service van Kristian

Veel producten uit voorraad leverbaar

We ship all over Europe, UK, USA, Dubai, Australia

Worldwide orders available by email

Wingsurfen veel gestelde vragen

Wat is Wingsurfen?

Wingsurfen is een nieuwe watersport wat een kruising is tussen Windsurfen, Kitesurfen en het Golfsurfen. Met Wingsurfen heb je een lichtgewicht opblaasbaar zeil in je handen vast, de Wingsurfer, waarmee je op een surfboard staat. Het principe lijkt erg op het windsurfen, maar is vele malen eenvoudiger. Daarnaast neemt een wingsurfer zelf vrijwel geen ruimte in beslag. Leuk voor met vakantie, een weekeind weg of gewoon voor wanneer je kunt. De meeste mensen leren wingsurfen zonder hydrofoil. Zodra men met foil over het water zweeft spreek je over wingfoilen.

Wat is Wingfoilen?

Wingfoilen is een snelgroeiende watersport en is kruising van Windsurfen en Kitesurfen. Wingfoilen bestaat in principe uit 3 onderdelen. Een wing, een board en een foil. Het is een sport waarbij je relatief weinig wind nodig hebt om het te kunnen beoefenen. De foil zit bevestigd aan het board. Door hierop te gaan staan en de wing in de wind te houden, wordt er snelheid gegenereerd. Door de snelheid drukt de foil (een draagvleugel die lijkt op een een vliegtuigvleugel) het board uit het water. Vanaf dit moment is vrijwel geen weerstand meer met het water. Dit geeft een uniek en vrij surf gevoel!

Wat is een foil?

Een hydrofoil, oftewel foil, is een draagvleugel in het water die ervoor zorgt dat je kunt 'vliegen' over het water. Het principe is hetzelfde als bij een vliegtuigvleugel, maar dan in het water. Door snelheid te creëren ontstaat er stuwing, daardoor wil de foil omhoog komen. Net als een vliegtuig heeft een foil een voor- en achtervleugel. De voorvleugel levert de stuwkracht en de achtervleugel zorgt voor de controle. Een vliegtuigvleugel wordt gecontroleerd met flaps om te kunnen sturen. Met een foil doe je dit met het board erboven, door je gewicht hierop te verplaatsen.

Welke foil kopen?

Er zijn veel verschillende merken en formaten foils op de markt. Welke foil je het beste kunt kopen hangt van veel factoren af. Jouw sport, ga je wingfoilen, kitefoilen, surffoilen, windfoilen, supfoilen of dockstarten? Jouw niveau en hoeveel je weeg zijn vervolgens heel belangrijk. Maar ook de locatie waar je gaat en wat je er mee wilt gaan doen. Denk hierbij aan freeride, race en wave. Kristian van wingsurfer.nl kan hierbij helpen. Of als je weet wat je zoekt kun je door alle foils en onderdelen bladeren op onze shop.

Wat heb je nodig om te kunnen Wingsurfen?

Ten eerste heb je natuurlijk een Wingsurfer wing nodig. Dit is een opblaasbaar zeil, oftewel een wing. Vervolgens heb je een aantal keuzes. Beginnen met wingsurfen kan op een SUP of een groot windsurfboard. Dan heb je dus alleen een wing nodig.
Wil je het direct goed aanpakken of na je SUP avontuur verder gaan, dan zijn er zogenoemde wingboards. Onder een wingboard kun je een zogenoemde hydrofoil monteren. Met een hydrofoil/draagvleugel kom je volledig uit het water. Hierdoor heb je geen weerstand meer en vlieg je over het water! Dit kan al met zeer weinig wind en maakt wingsurfen echt spectaculair.

Hoeveel voor wind heb je nodig om te kunnen Wingsurfen?

Dit is deels afhankelijk van je gewicht en hoe sterk je bent. Vanaf slechts windkracht 3 (8 knopen) is Wingsurfen al leuk om te doen! Tot en met windkracht 6 (25 knopen) is voor de meeste mensen goed te doen. Alleen meer ervaren Wingsurfers gaan met nog meer wind. Zodra je gaat wingsurfen met een foil (ook wel wingfoilen genaamd) is wingsurfen ook écht super gaaf om te doen met juist weinig wind.

Hoeveel Wingsurf materiaal heb ik nodig?

In eerste instantie heb je met Wingsurfen slechts 1 wingsurfer wing nodig! Voor volwassenen is 5m2 vaak een hele geschikte maat. Wanneer je ook met hardere wind wilt gaan wingsurfen, kun je uitbreiden met nog een wing, vaak tussen 3 en 3.5m2. Met slechts 2 wings kun je met de meeste wind sterktes dan gaan wingsurfen. Voor kinderen adviseren we kleine wings. Hoe groot hangt erg af van hun lichaamsgewicht en lengte. Naast de wing heb je natuurlijk een board nodig. Om sneller te kunnen gaan kunnen we een board met hieronder een hydrofoil aanraden.

Is Wingsurfen geschikt voor het hele gezin?

Wingsurfen is geschikt voor het gehele gezin, maar natuurlijk moeten kinderen goed kunnen zwemmen en minimaal over zwemdiploma A kunnen beschikken. Schat voor je kinderen in of de omstandigheden veilig zijn. Het leuke van een sport met wind is dat wanneer de wind voor jou niet hard genoeg is, deze vaak wel genoeg is voor je kinderen. Zo kun je dezelfde materialen mooi uitwisselen.

Hoeveel weegt een Wingsurfer en is het zwaar?

Een wing weegt vrijwel niets. Als er een briesje staat kun je deze letterlijk met 1 vinger in de lucht omhoog houden. Pas wanneer je de wing naar je toetrekt (in de wind houdt) met 2 handen, dan kost dit kracht. Echter zodra je snelheid hebt en vliegt met de foil, vervalt deze kracht grotendeels. Je kunt de wing met je handen controleren, waardoor je ook eenvoudig de kracht kunt doseren. Genereert de wing teveel kracht dan trek je de wing minder naar je toe en vervalt de trekkracht. Zo kun je ook meer kracht genereren door deze naar je toe dicht te trekken.

Hoe sterk is een Wingsurfer?

Een Wingsurfer is bedoeld voor op het water. Het bestaat uit materiaal dat al jarenlang met kitesurfen wordt gebruikt. Met het kiten komen hier gigantische krachten op. Dit is met Wingsurfen veel minder het geval. Val je op een wingsurfer dan gaat deze doorgaans ook niet 'zomaar' kapot vanwege deze sterke materialen. Mocht het materiaal toch scheuren dan kan dit meestal eenvoudig door een zeilmaker gemaakt worden.

Waar kan ik Wingsurfen leren?

Er zijn steeds meer plekken in het land waar je wingsurfen kunt leren. Wij bieden zelf geen les aan. Wel werken we samen met partijen die les aanbieden, of material verhuren. Bekijk hiervoor onze wingsurfles pagina.

Kan ik Wingsurfen op de Noordzee?

Om wingsurfen te leren, adviseren we dit eerst op kleinere meren te doen. Net als met elk ander watersport object op aangewezen gebieden en/of niet in de buurt van zwemmers.

Is Wingsurfen gevaarlijk?

Wingsurfen is relatief veilig. Veiliger dan windsurfen en veel veiliger dan kitesurfen. Het materiaal is super eenvoudig en vooral ook eenvoudig te controleren. Het is natuurlijk wel een watersport en we adviseren daarom het gebruik van zwemvest en helm. Blijf ten alle tijden op een veilige afstand van zwemmers. Hanteer met andere watersporters de watersport regels.

Waar kan ik een Wingsurfer bestellen?

Wij bieden diverse wings en ander benodigd materiaal aan via onze webshop www.wingsurfer.nl

Hoe leer je wingfoilen?

Wingfoilen leren kan op 2 manieren. Je neemt les of je leert het jezelf. Les nemen is de veiligste en vaak snelste manier om het wingen te leren. Wij geven zelf geen les maar op deze pagina staan locaties waar dit mogelijk is. Echter mag je op iedere plas waar mag worden gewindsurf ook worden gewingfoiled. Zeker als je gaat wingsurfen zonder foil is het een prima sport om jezelf aan te leren.

WINKELWAGEN 0