Gratis bezorgd in nederland vanaf €100,- 

Persoonlijke service van Kristian

Veel producten uit voorraad leverbaar

We ship all over Europe, UK, USA, Dubai, Australia

Worldwide orders available by email
Wingsurf
Posted in

Welke leash kun je het beste gebruiken met Wingsurfen? Of kun je ook zonder leash wingsurfen?

Posted in

Met dit artikel willen we je informeren over leashes en helpen de juiste leash te kiezen.

Vanuit de verschillende surf sporten waren er al diverse leashes op de markt voordat wingen bestond. Eigenlijk zijn vrijwel al deze bestaande leashes door de verschillende merken overgenomen en toegepast binnen het wingsurfen. Dit betekent niet dat al deze leashes even fijn zijn met wingsurfen. Eigenlijk is een leash een overbodig kwaad. Zonder leash waait je wing weg of drijft je board ervandoor na een val in het water. Maar ook kunnen de 2 leashes in elkaar verwikkeld raken of om een lichaamsdeel gaan zitten. Dit voorkom je liever en met het kiezen van een juiste leash kan dit grotendeels.

Bij het wingsurfen spreken we over 2 verschillende leashes, een leash voor je wing en een leash voor je board

Leash voor je wing

Deze leash verbind doorgaans je pols door middel van een leash met je wing. Op de wing zit er meestal een speciaal bevestigingspunt waar je de leash aan kunt bevestigen. Omdat dit maar een kleine bevestiging is, zijn er wingers die de leash liever aan een handvat vastmaken. Zeker in de golven kunnen er behoorlijk wat krachten op komen, dan is de bevestiging aan een handvat steviger.
De andere kant van de leash is meestal met klittenband te monteren om een pols. De leash zelf, het draad, varieert het meeste bij alle merken. Op dit moment op de markt verkrijgbaar:

  • Standaard leash, kunstof buitenkant met touw in de kern
  • Coiled leash, Kunstof buitenkant met touw in de kern maar een soort van opgerold.
  • Elastisch touw, touw met rek erin.
  • Touw, touw zonder rek

Diverse lengtes
Ieder merk hanteert andere lengtes. In onze ervaring hebben sommige merken een te korte leash. Doordat deze uit touw bestaat draait deze eenvoudig een slag om je arm waardoor je niet meer je wing kunt pakken op de plek die je zou willen. Te lange leashes zijn ook niet fijn. Ondanks dat je hier wel meer bewegingsvrijheid hebt, gaan deze leashes te snel ergens omheen zitten. In ons geval voornamelijk om onze nek, wat niet direct een probleem is omdat er geen spanning op staat, echt ideaal is ook anders. De coiled leash varianten zijn vaak zo’n 160cm lang en komen eigenlijk uit het bodyboarden. Doordat bij een coil het draad in elkaar gewikkeld zit, blijft de leash compact wanneer deze niet in gebruik is. Het enige nadeel is dat een coil eenvoudige in een andere draad of touw blijft hangen.

Alternatieven
Er zijn wingers die de polsleash niet aan hun pols bevestigen, maar aan hun middel. Dit door hem te bevestigen aan een trapeze, of aan band die om de heup zit. Bijvoorbeeld die van de heupleash.
Dit hebben we zelf nog niet geprobeerd. We zijn dus benieuwd naar ervaringen!

Conclusie
De leash voor je wing is ten alle tijden aan te raden. Doordat er lucht zit in de wing, is deze bij het los laten direct weggewaaid. In het water kun je deze zelf nooit meer achterhalen. Dus gebruik altijd een leash! Welke leash je fijn vind is persoonlijk. Maar met de feedback die we tot dusverre ontvangen hebben van diverse wingers, starters of meer ervaren, is dat de coiled pols leashes het fijnst in gebruik zijn.

Leash voor je board

Deze leash verbind je board, waar doorgaans een bevestigingsmogelijkheid zit aan de bovenkant aan de achterkant.

Wel of geen board leash gebruiken
Waar je wingleash een must is, is dit bij een board leash niet helemaal het geval. Doordat beide leashes verstrikt kunnen raken met elkaar zijn er wingers die ervoor kiezen om geen board leash te gebruiken. Dit is een mogelijkheid, maar meestal waait het dan niet hard en wordt er op klein binnenwater gewingsurft. Waait het hard of ben je op zee, dan wordt het al snel te lastig om je board weer in te halen naar een val. Ons advies, gebruik een leash. Vooral een juiste leash, want deze zit minder snel in de weg.

Wat is de meest geschikte leash?
Vanuit het golfsurfen en suppen zijn er leashes die om je enkel of kuit vastzitten. Beide zorgen ervoor dat je board niet wegwaait. Echter zitten deze snel in de weg. Of je staat erop of je zit sneller vast gewikkeld.
Een derde optie is een leash (ook vanuit het suppen) die om je middel vast zit. Hier zijn zeer geavanceerde versies beschikbaar bestaande uit een roll leash. We hebben deze nooit zelf getest, maar een dergelijk rolsysteem lijkt ons in golven niet erg veilig.
Een andere optie is gewoon een leash die je om je middel vastmaakt en d.m.v. een standaard of coiled leash draad verbonden zit met je board. Zeker een coiled leash is fijn omdat deze niet het water raakt. Omdat de verbinding bij je rug zit, zit deze optie het minst snel in de weg.

Conclusie
Het gebruik van een leash is aan te raden. De fijnste leash varianten zijn coiled heup leashes die om je middel vast zitten. Er zijn varianten met klittenband of met klipjes. Met klipjes hebben we weleens gehad dat deze losliet tijdens een spoelpartij in de golven. Met klittenband is dit niet het geval.
De leash die daarom aanraden is de heupleash van WaveChaser.

Quick release op een leash

Een leash die aan je vastzit met klittenband kun je altijd losmaken. Het is ons nog niet voorgekomen dat dit nodig was. Maar in een flinke branding kunnen we ons voorstellen dat wanneer je de leash los zou willen maken, dit 123 nog best lastig zal zijn. Bij het big wave surfen waren er quick release systemen beschikbaar voor op leashes. We zijn aan het bekijken of we deze kunnen gaan verkopen.
Wat denk jij? Zou dit een goede optie kunnen zijn? Laat je mening hieronder achter.

Laat jouw reactie achter

WINKELWAGEN 0